Επιλογή και Περικοπή (Clipping) αλληλοεπικαλυπτόμενων πολυγώνων του ίδιου Layer στο QGIS

Η Επιλογή και Περικοπή (Clipping) αλληλοεπικαλυπτόμενων πολυγώνων του ίδιου Layer στο QGIS δεν είναι τόσο απλή υπόθεση στο QGIS. Ας πούμε ότι έχουμε 2 αλληλοεπικαλυπτόμενα πολύγωνα (εικ. 1) στο ίδιο Layer στο QGIS και θέλουμε να επιλέξουμε το 1 από τα 2 και είτε να το σβήσουμε είτε να το κόψουμε για να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη πια. Πατώντας select και πάνω στο πολύγωνο το QGIS επιλέγει αυτό που δημιουργήθηκε τελευταίο. Αν θέλουμε όμως να επιλέξουμε το άλλο που βρίσκεται από κάτω τι κάνουμε;

Εικόνα 1 Αλληλοεπικαλυπτόμενα πολύγωνα στο ίδιο Layer

Για να επιλέξουμε το πολύγωνο που θέλουμε χρησιμοποιούμε το εργαλείο identify  και πατάμε στα αλληλοεπικαλυπτόμενα πολύγωνα (εικ. 2)

Εικόνα 2 - Identify και επιλογή πολύγωνου για επιλογή clipping
Εικόνα 2 – Identify και επιλογή πολύγωνου για επιλογή clipping

Στη συνέχεια πάμε στο windows Ιdentify Results και πατάμε Toggle Feature Selection

Εικόνα 3 – Identify και Toggle Feature Selection

Τώρα έχουμε επιλέξει το επιθυμητό πολύγωνο και μπορούμε να το διαγράψουμε.
Αν όμως θέλουμε να το κάνουμε «εξάγουμε» – «αφαιρέσουμε» (clip) από το μεγαλύτερο πολύγωνο που το περιβάλει πρέπει να κατεβάσουμε το Plugin Clipper από το plugins. Μετά την εγκατάσταση του Clipper μπορούμε έχοντας επιλεγμένο το πολύγωνο που θέλουμε να αφαιρέσουμε να πάμε Vector->Clipper->Clip.

Εικόνα 4 – Clip από το plugin Clipper

Επιλέγοντας το νέο πολύγωνο και πατώντας Delete έχουμε το πολυπόθητο αποτέλεσμα:

Εικόνα 5 – Select και Delete το νέο πολύγωνο

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.