QGIS: Δημιουργία Σημείων ανά καθορισμένη απόσταση πάνω σε γραμμή

Το Qchainage είναι ένα πολύ χρήσιμο plugin του QGIS που χρησιμεύει για να δημιουργήσει αυτόματα points πάνω σε μια line ή polyline ανά καθορισμένα διαστήματα. Ας πούμε ότι έχουμε μια γραμμή ή μια polyline και θέλουμε να φτιάξουμε ένα layer από points στο οποίο θα υπάρχει ένα σημείο ανά μια καθορισμένη απόσταση πάνω στη γραμμή ή στη polyline. Ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις όπως οι γραμμικές φυτεύσεις στις οποίες έχουμε ας πούμε ένα layer με τις γραμμές φύτευσης και θέλουμε να φυτέψουμε ένα φυτό κάθε 2,5 μέτρα. Ή στην περίπτωση που έχουμε το όριο μιας έκτασης και θέλουμε π.χ. να φτιάξουμε μια περίφραξη βάζοντας σιδηροπάσσαλους ανά 2.5 m. Read More

Επιλογή και Περικοπή (Clipping) αλληλοεπικαλυπτόμενων πολυγώνων του ίδιου Layer στο QGIS

Η Επιλογή και Περικοπή (Clipping) αλληλοεπικαλυπτόμενων πολυγώνων του ίδιου Layer στο QGIS δεν είναι τόσο απλή υπόθεση στο QGIS. Ας πούμε ότι έχουμε 2 αλληλοεπικαλυπτόμενα πολύγωνα (εικ. 1) στο ίδιο Layer στο QGIS και θέλουμε να επιλέξουμε το 1 από τα 2 και είτε να το σβήσουμε είτε να το κόψουμε για να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη πια. Πατώντας select και πάνω στο πολύγωνο το QGIS επιλέγει αυτό που δημιουργήθηκε τελευταίο. Αν θέλουμε όμως να επιλέξουμε το άλλο που βρίσκεται από κάτω τι κάνουμε;

Εικόνα 1 Αλληλοεπικαλυπτόμενα πολύγωνα στο ίδιο Layer

Read More

Φωτογραφίες 360


Οι φωτογραφίες αυτές προέρχονται από τη σύνθεση 34 φωτογραφιών που τραβήχτηκαν μέσω ενός drone στο ύψος των 50μ και με τη χρήση των προγραμμάτων Litchi, Image Composite Editor και κάποιας επεξεργασίας με το Photoshop.

Αγορά Wanhao Duplicator i3 v2.1 και πρώτη εκτύπωση

Αγόρασα πρόσφατα από το http://www.technologyoutlet.co.uk μέσω του www.amazon.co.uk  τον Wanhao Duplicator i3 Plus για 379£ + 25£ τα μεταφορικά 406£ συνολικά περίπου 475 ευρώ ενώ στην Ελλάδα οι τιμές ξεκινάν από 520 ευρώ και δεν ήταν και διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή. Μετά από 1 εβδομάδα που ήρθε το πακέτο το άνοιξα και με έκπληξη είδα ότι μου είχαν στείλει τον Wanhao Duplicator i3 v 2.1. Επικοινώνησα με την το technology.co.uk και αφού απολογήθηκαν (…) μου έδωσαν 2 επιλογές: την επιστροφή του 2.1 και την εκ νέου αποστολή του Plus ή την κατάθεση 100£ στο λογαριασμό μου. Δε μπορούσα να ξαναμπώ στη διαδικασία της αναμονής και έτσι αποφάσισα να κρατήσω τον Wanhao Duplicator i3 v 2.1. Έτσι και αλλιώς είχα διαβάσει για λίγες διαφορές μεταξύ τους και πιο πολύ διαφορές στο πόσο φιλικοί είναι οι εκτυπωτές στο χρήστη (οθόνη αφής, η μονάδα ελέγχου κάτω από το bed).

Τα χαρακτηριστικά του Wanhao Duplicator i3 2.1 είναι:

 • Included Printing Material: 10 Ft. of Black PLA Filament (Standard) or 2 PLA Filament Rolls (Optional)
 • Extruder: MK10 Single-Extruder
 • Filament Size: 1.75mm Dedicated
 • Top Hotend Temperature: 260°C (Short-term), 240°C (Long-term)
 • Layer Capability: 0.1mm (100 microns)
 • Build Envelope: 200mm x 200mm x 180mm (8in. x 8in. x 7in.)
 • Build Surface: Heated Bed Plate and Wanhao Adhesive Sheet
 • Filament Capabilities: PLA, ABS, PVA, Stainless Steel, NinjaFlex, Nylon, HIPS, Woodfill, LayBrick, CopperFILL, BronzeFILL, MOLDLAY, Conductive, Carbon Fiber, Polyurethane plus more!
 • Compatible Software: Repetier (Opensource), CURA (Opensource), MatterControl (Opensource), Simplify 3D (Details)
 • File Type: Gcode
 • File Transfer: microSD Card & USB
 • Frame Color: Steel Frame (Powder Coated Black)
 • Warranty: 1 Year FREE parts replacements and FREE in-shop service

Η συναρμολόγηση του ήταν εύκολη και οι πρώτες εκτυπώσεις εντυπωσιακές.

O Wanhao Duplicator i3 2.1 είναι μια καλή και φτηνή επιλογή για να μπει κανείς στον κόσμο του 3d printing. Βέβαια είναι περισσότερο για αυτούς που ασχολούνται με DIY, θέλει αναβαθμίσεις για να δουλέψει ακόμη καλύτερα. Έχει θέματα με τη τοποθέτηση των καλωδίων αλλά με λίγη προσοχή δουλεύει εξαιρετικά. Το πολύ καλό του εκτυπωτή είναι ότι τον έχουν πολλοί και έχει πολυπληθή κοινότητα χρηστών.

Εγκατάσταση του SimonK firmware στα ZTW Spider 30A OPTO ESCs χρησιμοποιώντας τον AFRO USB programmer

Υλικά:

ZTW Spider 30A OPTO Esc

Afro ESc USb Programming Tool

RapidFlash ESC Chrome App

Διαδικασία:

 1. Σύνδεση ESC στο AFRO ESC Usb programming tool (τα pins των – και signal)
 2. Συνδέουμε την μπαταρία στο ESC
 3. Ξεκινάμε το Open RapidFlash app
 4. Επιλέγουμε την COM όπου το Afro USB tool είναι συνδεδεμένο
 5. Επιλέγουμε Afro ESC USB linker
 6. Επιλέγουμε Latest (master)
 7. Επιλέγουμε bs_nfet σαν το firmware
 8. Πατάμε Flash Firmware (πάτα το reverse αν θέλεις τα μοτερ να γυρνάνε με αντίθετη φορά)